úterý 21. října 2014

Spain - Sargent place

Americká kapela Spain bývá zařazována mezi alternativní rockové kapely. Jejich písně nejsou žádným  rockovým nářezem, ale jsou to písně v  pomalejším pohodovém tempu s trochu jazzovým a bluesovým nádechem. Někteří recenzenti jejich písně popisují jako "slow-motion spiritual". Ať už její písně budeme popisovat jakkoliv, tato kapela si rozhodně zaslouží naší pozornost.





O kapele Spain jsem se poprvé dočetla v rozhovoru s anglickým producentem Richem Machinem, který několikrát doporučoval poslechnout si album "The Blue Moods of  Spain". V té době jsem zrovna poslouchala album Unchained od Johnnyho Cashe, který mimo jiné udělal cover verzi jedné písně od Spain. To už bylo dost náhod na to, abych se rozhodla  poslechnout si celé album kapely. A neskončilo to pouze u jednoho poslechnutí alba. Od té doby jsem kapelu Spain zařadila do svého playlistu natrvalo. 


O kapele samotné se toho na internetu moc nedočtete. Hlavní informací je to, že lídrem a hlasem skupiny Spain je Josh Haden. Josh je synem světoznámého jazzového kontrabasisty Charlieho Hadena (který bohužel nedávno zemřel) a bratrem trojčat (Petra, Tanya a Rachel), které se také věnují hudbě pod názvem The Haden Triplets. Josh mimo jiné hostoval na první desce kapely Soulsavers, o které jsem psala v jednom z předchozích článků.




Kapela letos vydala své sedmé studiové album s názvem "Sargent Place". Producentem je Gus Seyffert z The Black Keys, který v minulosti spolupracoval také třeba s Norah Jones. Spojení producenta Guse Syefferta a nenapodobitelného hlasu Joshe Hadena dává desce neskutečný náboj! Hned první píseň "Love at First Sight" je skvělým spojením charismatického zpěvu a zvuku elektrické kytary. Velmi zajímavá je i píseň "You and I", ve které si zahrál i Joshův otec, Charlie Haden. Název dala kapela albu podle místa, kde bylo natáčeno, v domácím studiu producenta Guse v místě zvaném právě jako Sargent Place.


Album vychází postupně v jednotlivých zemích v digitálním formátu, na CD a na vinylu. Obsahuje celkem 10 písní a vydala ho společnost Glitterhouse. Jelikož v Čechách zatím deska není ve fyzické podobě k sehnání, nezbývá mi jiná možnost, než poslouchat album digitálně.  Pevně věřím, že labum jednou seženu na gramofonové desce a třeba také budu mít jednou šanci kapelu vidět naživo.


Přidávám ukázku z nové desky - píseň Waking song.




Přeji příjemný poslech
Veronika

Zdroje obrázků: 1 a 2

Žádné komentáře:

Okomentovat