čtvrtek 2. října 2014

LP Bing Crosby - Seasons, The Closing Chapter

Při probírání krabic v antikvariátu jsem narazila na velmi příjemnou desku dnes již trochu opomíjeného a některými zapomenutého amerického zpěváka jménem Bing Crosby




Bing Crosby byl vynikající zpěvák a herec narozený v roce 1903 ve Spojených Státech. Dalo by se říct, že to byla první americká superstar. V třicátých letech se Bing rozhodl dát se na sólovou kariéru,  což v té době bylo něco velmi neobvyklého. Zpěvák byl vždy pouze součástí nějakého velkého Big Bandu. Jemu se však podařilo tehdy nemožné a stal se první celonárodní hvězdou. Na rozdíl však od později Franka Sinatry, nebyla to hvězda taková, že by si dívky vystřihovaly jeho fotky a lepily do deníčků. Bing Crosby měl podle Johna Covache (Kurz History of Rock I.) image spíše hodného strýčka, kterého všichni rádi vidí na Vánoce. Nosil kloubouky, kouřil dýmku a rozhodně neměl pověst lamače dívčích srdcí. Během své kariéry prodal více jak 300 milionů desek a to pouze ve Spojených státech. Pro srovnání, je to třeba polovina toho, co prodala za celou svou kariéru kapela AC/DC. 

Pokud bych měla jmenovat jeden z hitů, který se mi vybaví, když slyším jeho jméno, je to jednoznačně - White Christmas. Originál této písně je právě jeden z jeho největších hitů. 



Deska Seasons - The Closing Chapter je nahrávka natočená v roce 1977, měsíc před jeho smrtí. Celá deska,  připravována více jak dva roky a natočená za pouhé 3 dny, má zachycovat jednotlivá roční období. První píseň, která otevírá celou desku, se jmenuje Seasons a přes jednotlivé roční období, či měsíce, se na dostáváme až k Vánocům na straně druhé. Na zvláštní přání samotného zpěváka desku uzavírá píseň, která s ročním období nemá nic společného - Yesterday, When I Was Young. Když si vezmeme, že tohle byla zpěvákova poslední nahrávka, až z toho mrazí. 

 Strana 1:
1. Seasons
2. On The Very First Day Of The Year
3. June In January
4. Spring Will Be A Little Late This Year
5. April Showers
6. June Is Bustin' Out All Over

Strana 2:
1. In The Good Old Summertime
2. Summer Wind
3. Autumn In New York
4. September Song
5. Sleigh Ride
6. Yesterday When I Was Young 

V mé sbírce je LP vydané firmou Supraphon v roce 1980, pod katalogovým číslem 1113 2740. Desku jsem zakoupila v Antikvariátu59 za cenu kolem 30 Kč ve velmi dobrém stavu. Při svých toulkách po prodejnách s deskami jsem na ní narazila několikrát, takže určitě nebude problém ji sehnat. Pro mě je to jedna z velmi oblíbených desek, kterou si pouštím dost často. Rozdíl mezi digitální nahrávkou a gramofonovou desku je nezměřitelný. Deska hraje naprosto báječně. Pokud chcete nějakou pohodovou hudbu z let minulých a omrzel Vás již Frank Sinatra, určitě si pořiďte tuhle desku. 



Jako ukázku jsem vybrala titulní píseň desky - Seasons



Hezký den 
Veronika


Žádné komentáře:

Okomentovat