úterý 14. října 2014

K čemu slouží Spotify?

Hudební služby nabízející streamování hudby pomalu zaplavují i český trh. Jednu z nich, konkrétně Spotify, se vám v tomto příspěvku pokusím trochu přiblížit a vysvětlit vám, k čemu je streamovací služba dobrá a proč se vyplatí věnovat jí pozornost. 




Streamování hudby je celkem mladý fenomén v hudebním průmyslu. Hodně zjednodušeně se jedná o to, že umělec nebo spíše hudební vydavatelství poskytne firmě svůj katalog hudby. Firma následně platí zpětně většinou za každé přehrání. Jedná se ovšem o ani ne haléře. Streamovací služba vydělává dvěma způsoby - z měsíčních příspěvků od svých předplatitelů nebo z příjmů z reklamy. 
Spotify je služba spuštěná v roce 2008 ve Švédsku a na českém trhu se objevila v prosinci loňského roku.

K čemu je Spotify dobré? 

Pomocí služby se dostane k neuvěřitelnému množství hudebních nahrávek a alb a to legálně. Spotify podle svých údajů nabízí v současné době k poslechu kolem 25 milionů písní. K dipozici jsou 2 verze Spotify - bezplatná verze a Premium verze. 

Bezplatná verze služby vám po registraci  nabídne celou dostupnou hudební knihovnu s možností pouštění hudby online v kvalitě 165kbit/s. Pro běžné využití zcela dostačující. Jak je to možné, že je to zdarma? Musíte přežít reklamy. Podle mých zkušeností se pustí reklama za každou zhruba pátou písní, ale pouze na 30 sekund a zatím se vždy týkala hudby. Dále jsou na stránce rozmístěné reklamní bannery, ale nijak velké, že by mě obtěžovaly. 



Jaké má výhody Premium verze? Jako první je to větší kvalita přehrávání. Pokud máte počítač či tablet nebo jiné zařízené napojené do lepšího hi-fi systému, rozdíl v kvalitě už slyšet bude. Dále je předplatitelská verze bez reklam a dostupná offline. Právě dostupnost offline je možná pro mnohé předplatitele klíčová. Spotify si totiž můžete stáhnout i jako aplikaci od mobilního telefonu a pak si na pozdější poslech vybrat alba či písně, které Vás zajímají. Vše se pak uloží pro offline poslech a na cestě do práce či do školy můžete v klidu poslouchat a ušetří vám to mobilní data.  

Cena premium verze je momentálně za 5,99 EUR měsíčně. Můžete si jí dokonce vyzkoušet na jeden měsíc zdarma. Podmínkou ovšem je zadání platební karty, tak si pak na konci měsíce nezapomeňte kartu v nabídce nastavení deaktivovat, pokud nechcete dál využívat premium verzi. 




Jaké jsou hlavní výhody služby? 


Především nabízí nejpohodlnější možnost poslechu hudby legálně! S nástupem internetu a všemožných pirátských stránek si hodně uživatelů zvyklo nové album svého oblíbeného umělce prostě "stáhnout". Pomocí této služby si můžete hudbu poslechnout bez toho, abyste se stali "pirátem".

Dále můžete objevovat hudbu, kterou byste si asi těžko nejdříve koupili na hudebním nosiči. Pro mě, jako nadšenou sběratelku gramofonových desek veliká výhoda, protože objevuji novou hudbu a podle toho si pak zakoupím desku ve fyzické podobě. Co si budeme povídat, cena hudebních nosičů je stále dost vysoká (pokud pominu nákup desek v antikvariátech) a koupit si novou desku od neznámé kapely je drahý krok do neznáma.

Další výhodou je přehlednost přehrávače. Spotify zatím nenabízí českou verzi stránek a vypadá to, že i v budoucnu bude stránka stále jen v angličtině. Přesto si troufnu tvrdit, že i bez znalosti angličtiny se na stránkách rychle zorientujete. Po zadání jména umělce do políčka "Search" vám Spotify nabídne celý profil umělce - nejoblíbenější písně, jednotlivé alba a jemu podobné umělce. Pro ukázku jsem náhodně zvolila Iggyho Popa. Spotify mi nabídlo jako první skladbu "The Passanger", přehledný výpis jeho alb od nejnovějších po nejstarší a jako tzv. "related artist" mi nabídl např.  T.Rexe, nebo velmi správně The Stooges (kapelu Iggyho Popa). Co má s tímto umělcem společného britská kapela The Kinks opravdu netuším.




Jaké jsou hlavní nevýhody služby? 


Pokud používáte bezplatnou verzi, tak nevýhodou jsou již zmíněné reklamy a nižší kvalita přehrávání služby. Jestliže Vám ale Spotify slouží jako zdroj prozkoumávání nové hudby, myslím, že tohle jsou zanedbatelné nevýhody.

Další nevýhodou může být, že i když si platíte měsíční členství, hudbu nevlastníte. Myslím tím to, že pokud zakoupíte hudbu na fyzickém nosiči, nebo digitálně, je navždy už vaše. U těchto služeb vaše "vlastnictví" končí s ukončením vašeho předplatného. To ale možná i důvod, proč se hudební nosiče budou nadále prodávat a hudba se bude prodávat i v digitální podobě.

O nevýhodách těchto služeb pro samotné umělce se  vedou spory. Jeden ze sporů  dokonce vyústil v to, že zpěvák Thom York všechny své alba ze služby stáhl. Přečíst si o sporu můžete v článku na IDNES. Ve zkratce jde o to, že někteří umělci si stěžují, že platby od Spotify jsou opravdu malé a že je jen dalším zbytečným mezi-článkem mezi umělcem a posluchačem. Svým způsobem pravdu mají, ovšem jiní umělci přiznávají, že jim Spotify pomáhá dostat hudbu mezi další posluchače a i malé platby jsou lepší, než kdyby si fanoušci hudbu stahovali nelegálně. A jsme zase u toho, nelegální stahování hudby se stalo tak velkým fenoménem, že umělci jsou momentálně rádi za jakýkoliv příjem. Firma provozující Spotify ještě nedávno hlásila, že je ztrátová a že stále věří, že přiláká více fanoušků a brzy začne vydělávat. 

Nedávno jsem si pustila online kurz "Introduction to Music Business" od Berklee College of Music a právě o streamovacích službách se tam vyučující několikrát zmiňoval jako o do budoucna důležitém přijmu pro hudební průmysl a především pro umělce samotného. Kde je pravda se asi momentálně nedozvíme. Pokud ale Spotify či jinou službu využijeme, může nás hřát na srdci fakt, že snad alespoň nějaké drobné peníze za přehrání písní umělec dostane. Na rozdíl od pirátského stažení hudby. 

Pro mě osobně je Spotify velmi příjemná služba. Objevuji novou hudbu, mám možnost si přehrát i celou diskografii umělce, mám možnost poslechnout si album než se rozhodnu ho koupit na vinylu či zakoupit digitálně. Dřív jsem k těmto účelům používala YouTube, tam bylo ale těžší proklikat a najít požadovanou hudbu. YouTube používám stále na přehrávání videoklipů či pro účely tohoto blogu, ale Spotify je pro mě momentálně jednodušší, přehlednější službou. Navíc nabízí i obrovské množství playlistů. Momentálně mám třeba puštěný playlist "The Definitive 60s" - průřez hudbou ze šedesátých let. 

Snad se mi podařilo Spotify vám alespoň ve zkratce představit. Věřím, že pokud tuto službu, či jakoukoliv podobnou službu na streamování hudby vyzkoušíte, budete spokojeni.  

Odkaz na Spotify: www.spotify.com

Další podobné služby:

Přeji příjemný poslech

Veronika






2 komentáře:

  1. Just love your article.I do always look over your website for new articles.I am recently working on an app how to get spotify premium for free cracked apk thats going awesome and special thanks to you :)

    OdpovědětVymazat