sobota 23. srpna 2014

Kinks - You really got me


Píseň  britské kapely Kinks "You really got me" zná snad úplně každý. Jak tento slavný hit vznikl?




Píseň byla natočena v roce 1964, v době  "britská invaze" do amerických hitparád. Ve Spojených Státech před rokem 1964 vládly hitparádám hity výlučně domácích interpretů. I britské kapely se inspirovaly americkou hudební scénou a dost často zpívaly cover- verze úspěšných amerických písní. V roce 1964 však ve Velké Británii tehdy populární The Beatles přijíždějí do Spojených Států a svým vystoupením v televizní show rozpoutávají nejen Beatlemanii, ale také hlad po britské hudbě. Zrodilo se spousta kapel, která se pokoušela jít po stopách slavných The Beatles či později The Rolling Stones, ale také kapel, které si vytvořili svůj vlastní styl. Jednou z nich byli právě Kinks.

Kinks měli za sebou před nahráním písně "You really got me" dva neúspěšné singly. Tlak ze strany nahrávací společnosti na Raye Daviese (zpěvák a autor písní) byl obrovský. Ray (tehdy 22letý) ze sebe vydal vše a napsal píseň, která začínala slovy: "You, you really got me". Rádcové z nahrávací společnosti jim poradili, aby "You" v prvním řádku nahradili "Girl" a  oslovili tím mladé slečny.

Píseň byla nahrána na dvakrát. První verze byla o dost pomalejší a měla v sobě bluesový nádech. Nahrávka se kapele natolik nelíbila, že se rozhodla celou píseň předělat.
Dave Davies (bratr zpěváka a hlavní kytarista) tehdy dostal nápad, vzal žiletku (někde je uváděna dokonce pletací jehlice) a prořízl reproduktor kytarového zesilovače. Odtud pochází slavný "nakřáplý" zvuk hlavní kytary. Celou píseň hodili do rychlejšího rytmu a výsledek byl na světě.

Jednou z nejrozšířenějších fám je to, že hlavní kytarové sólo v písni hraje slavný Jimmy Page (později z Led Zeppelin). Ten tuto fámu několikrát vyvrátil s tím, že hlavní kytarové sólo nahrál tehdy 17letý Dave Davies a Jimmy Page pouze udával svou kytarou rytmus, aby zpěvák Ray nemusel zároveň hrát na kytaru a zpívat.
Singl byl vydán 4.8.1964 a ve velké Británii dosáhl až na zlatou příčku hitparád. V USA se později umístil na 7. místě.



Pro Kinks byla píseň "You really got me" zlomový hit. Zajistil jim popularitu, přední stránky hudebních magazínů a možnost hrát jako předkapela The Beatles. A to všechno v době, kdy ještě ani neměli vlastní album!

Píseň se dočkala cover verze například od kapely Van Halen na jejich prvním albu.

Časopis Rolling Stones, který zveřejňuje žebříčky nejlepších písní všech dob, udělil písni 82. místo v kategorii "Nejlepší píseň všech dob" a dokonce 4.místo v kategorii "Nejlepší kytarové písně všech dob".
Zajímanosti je rovněž to, že další hit Kinks s názvem "All Day All Night", je vlastně předělávkou písně "You really got me". Když byla hitem předchozí píseň, zkusili napsat a vypustit do světa něco velmi podobného a zase to vyšlo.



Skupina Kinks rozhodně stojí za pozornost. Do dnešní doby vydali přes 20 studiových alb. Ale o tom zase někdy příště.


Žádné komentáře:

Okomentovat