úterý 12. srpna 2014

Soulsavers + Dave Gahan


Soulsavers je anglické producentské duo, dříve známe pod názvem The Soulsavers Soundsystem.
Rich Machin a Ian Glover se potkali, když pracovali v místním obchodu s deskami a rozhodli se spolu zkusit psát a produkovat hudbu. Rich Machin se zároveň živil i jako Dj. Jezdil po celém světě a hledal dávno zapomenuté i méně známé desky kapel nejrůznějších žánrů.


Během své kariéry vydalo toto duo celkem 4 desky, a to vždy ve spolupráci se známými hudebníky.
Na první desce s názvem Tough Guys Don´t Dance (2003) spolupracovali s zpěvákem Joshem Hadenem, na druhé desce It´s Not How Far You Fall, It´s The Way You Land (2007) se přidal americký zpěvák Mark Lanegan. Třetí a do té doby nejúspěšnější deska z názvem Broken (2009) vznikla ve spolupráci opět s Lanegenem či například s Mikem Pattonem (z Faith No More). Deska sklidila úspěch a posbírala pozitivní recenze ve světových médiích (BBC, The Times online apod.)

Basista kapely Martyn LeNoble hrál na solo turné zpěváka Depeche mode Davida Gahana a David se přiznal, že Soulsavers sleduje již delší dobu a oslovil je, aby dělali předkapelu na evropském turné Depeche mode v roce 2009. 

Turné neproběhlo bez problémů jak na straně Soulsavers (málem nepřijeli na první koncert,když jim někdo ukradl autobus), tak na straně Depeche mode (Davidovi Gahanovi byla diagnostikovana rakovina). Gahan však nevynechal jedinou příležitost se na předkapelu podívat a jednoho večera v zákulisí se Rich Machin s Gahanem domluvili,že spolu zkusí něco vytvořit. 

Po turné posílal Machin Gahanovi nejrůznější hudební podklady a on je posílal zpět s texty. Oba se shodují na tom,že prvotní záměr rozhodně nebyl vytvořit desku, ale zkusit vytvořit nějaké písně a zjistit, zda spolu můžou spolupracovat. Pak došli k bodu, který Gahan popisuje jako: "Bylo to moc dobré na to, aby to bylo možné ignorovat." Rozhodli se tedy natočit celou desku. Bez žádných termínů, bez nutnosti cokoliv dodělat včas.



Album vyšlo pod názvem The Light The Dead See v roce 2012. Obsahuje celkem 12 písní, z toho 2 instrumentální. Název desky vzal Machin z názvu básně amerického spisovatele Franka Stanforda. Pokud se zaposloucháte do textů jednotlivých písní, je tento název opravdu trefný. Gahan sám říká, že nikdy nenapsal lepší texty a já k tomu dodávám, že nikdy nenapsal temnější texty. Je potřeba znát pozadí celého Gahanova příběhu (drogy, klinická smrt, léčebna, rozvody, rakovina), abyste si naplno mohli vychutnat celou desku a opravdu věřili tomu, co na ní zpěvák zpívá.

Zajímavosti je i rozhodně to, jak deska vznikala - po celém světě v jednotlivých nahrávacích studiích či obývacích pokojích hudebníků a Rich Machin pak všechny nahrávky kompletoval. Na desce bylo použito minimum střihu, takže působí dojmem, že byla celá nahrána naživo. Machin sám řekl, že je momentálně velmi jednoduché vytvořit pomocí střihu perfektní písně, ovšem jakmile začnete stříhat, ztratíte pocit a prožitek, který jednotlivý hudebníci mají, když skladbu hrají od začátku dokonce. Proto raději vsadili na to, že většina lidí drobné chyby nepozná a na desce je stříháno pouze minimálně. A měl pravdu - z celé desky je opravdu cítit autenticita prožitku a drobné chyby asi opravdu slyší jen skutečný hudebník.

Album sklidilo pozitivní recenze od hudebních kritiků, ovšem fanoušky Depeche Mode rozdělilo na dva tábory. Jedněm se deska  líbí a druhé skupině se hrubě nelíbí, že si Gahan odskočil do jiné kapely a začal dělat úplně jinou hudbu, než dělá s Depeche mode. Sám Gahan ovšem podotknul, že kdyby nenatočil desku se Soulsavers, nenatočil by ani další desku s Depeche mode (Delta Machine, 2012). Soulsavers mu dali tvůrčí volnost v psaní textů i volnost ve zpěvu samotném, a to zřejmě Gahan potřeboval.

Album se určitě vyplatí poslechnout si celé, ovšem zde je malá ukázka toho, co Vás na albu čeká, jedna z nejpovedenějších písní s názvem "Tonight". K písni nebyl natočen videoklip, proto dávám pouze video s obrázky.




 Z důvodu nabitého diáře Daeva Gahana a nedostatku písní nebylo k desce žádné turné, ale hudebníci se sešli v Los Angeles, aby v sídle Capitol Records zahráli malý soukromý koncert pro 200 lidí. Dobrá zpráva je, že z tohoto koncertu bylo pořízeno video.



Pokud se Vám hudba Soulsavers libí, mám pro Vás dobrou zprávu. Na rok 2015 je plánováno vydání nejméně jedné desky. Zda to bude opět s vokály Gahana zatím není jisté, ovšem Gahan s Machinem přiznali, že na další desce pracují. Necháme se tedy překvapit.






Žádné komentáře:

Okomentovat