pátek 1. srpna 2014

LP Sarah Vaughan

Sarah Vaughan byla americká jazzová zpěvačka. Držitelka cen Emmy i Grammy. Tolik se dozvíte o na české verzi stránek o Sarah na Wikipedii. Já jsem si zakoupila v antikvariátu gramofonovou desku a pustila se do většího zkoumání....





Sarah se narodila nedaleko New Yorku v roce 1924. Její rodiče byli z prosté dělnické třídy, nicméně tíhli k hudbě a svou lásku a talent předali i jí. Maminka pro ní vybrala dráhu klavíristky, jak se ale časem ukázalo, Sarah to spíše táhlo ke zpěvu.
Svou kariéru započala vítězstvím v soutěži v Harlem´s Apollo Theatre (pro zajímavost stejně jako např. Aretha Franklin). Během své kariéry pracovala s mnoha významnými hudebníky - Dizzy Gillespie, Charlie Parker či Billy Eckstinem. Během svého života se 3x vdala a adoptovala holčičku.

Na obalu gramofonové desky od Supraphonu je krásně a výstižně napsáno:
"O pěveckém umění Sary Vaughanové nebylo nikdy pochyb. její hlas je plný, sytý a značného rozsahu, byl často přirovnáván k velkým hlasům operní scény. Od těch se však liší schopností využívat přirozeným a nenásilným způsobem falzeta, což je u zpěvaček dosti řídkým jevem.........V suverénním přístupu k melodii někdy připomíná Louise Armstronga"
Jeden hudební kritik o ní kdysi napsal: "Každopádně je dobré vědět, že se tento báječný hlas může vyjádřit i v rozmezí drobných populárních popěvků, protože je velmi nepravděpodobné, že máme skladatele, který pro něho napíše to, co si zaslouží. Ale kdybychom ho měli, pak by pro Sara muselo vzniknout improvizační oratotium nebo opera"

Nahrávku, kterou vlastním, vydala společnost Supraphon v roce 1980. Je k sehnání běžně v antikvariátech. Supraphon jí tehdy vydal zřejmě v dostatečně velkém nákladu. Já jsem svoji zakoupila v Antikvariátu59 za 70 Kč ve velmi dobrém stavu. 



Kvalita desky přesahuje jakoukoliv jinou desku, kterou od Supraphonu mám, nebo jsem jen slyšela. Deska krásně "zvoní", nejsou tam slyšet žádné šumy, když se zaposloucháte, slyšíte každý nástroj pod zpěvem zvlášť a přesto spolu tvoří dokonalý celek.

Dlouho jsem přemýšlela, k jaké zpěvačce bych Sarah přirovnala. Z českých zpěvaček k žádné. Z světových klidně k Elle Fitzgerald.
Nevěříte? Otevřete si lahev vína, dejte si nohy na stůl a zaposlouchejte se.

Sarah Vaughan ft. Joe Pass - I've Got The World On A String
Sarah Vaughan - How long has it been going on?
When your lover has gone

Hezký poslech
Veronika

Žádné komentáře:

Okomentovat