úterý 16. září 2014

Zachraňte album!

Budou ještě v budoucnu vydávat umělci celá alba? Nebo se budou vydávat vždy už jen pouze jednotlivé písně, které si budeme moci stáhnout? Čeká nás opět nákup singlů namísto celých alb?


K napsání tohoto článku mě přimělo prohlášení šéfa hudební sekce BBC 1 George Ergatoudise. Ten před nedávnem upozornil na to, že hudební alba se blíží k zániku. Toto tvrzení podložil výzkumem chování zákazníků na serverech jako je např. Spotify či iTunes. Dále poznamenal, že nás čeká kultura nákupu singlů namísto celých alb. Umělci si na to prý také sami postupně přicházejí a smiřují se s tím, že se celá alba vydávat nebudou.


V dnešním světě je hudba dostupná jako nikdy předtím. Stačí mít přístup do kterékoliv hudební aplikace či jen zapnout YouTube a můžete si poslouchat hudbu jaká se vám líbí a v jakém pořadí chcete. Můžete si dokonce hudbu sami vytvářet a mixovat Beyoncé s Mozartem. K tomu Vám postačí počítač s připojením na internet a několik kliků. Hudbu si můžete na internetu přímo kupovat a stahovat do počítače, telefonu či jiného přehrávače.

Můžete poznat neskutečné množství hudby a hudebních stylů, poznat nejrůznější kapely, vybírat si pouze ty písně, které se Vám líbí. Úžasné? Ano, ale i tento fenomén má svou odvrácenou tvář.

S tímto fenoménem se vytrácí schopnost opravdu hudbu poslouchat. Co tím myslím? Celkem přesně to vystihl jeden prodavač s obchodě s hudbou, kde jsem si byla pro jednu desku. "V dnešní době si lidé pustí něco do uší a za dvě hodiny neví, co bylo na začátku." Celkem přesné, dost často jsem si pouštěla jako podklad na televizi hudbu z aplikace "Deezer". Prostě jsem vybrala nějaký playlist a nechala běžet. Kdyby jste se mě ale večer zeptali co hrálo, nevím. Opravdu netuším co jsem poslouchala.

Svůj přistup jsem částečně změnila až s gramofonem. Ráda si vybírám v antikvariátech desky, pak přijdu domů a když mám čas, vyndám desku, položím na gramofon a poslouchám. Na většině obalů desek najdete i povídání a albu a o umělci. To je moje chvíle, kdy přesně vím, jaké album jakého interpreta poslouchám. Na to je ale potřeba si najít čas.



Nedávno jsem četla rozhovor s umělcem Joshem T. Pearsonem, který vydal album, které obsahuje písně i 12 minut dlouhé! Deska "Last Of The Country Gentlemen" je jeho vlastní výpovědí o rozpadlém vztahu a je opravdu třeba se zaposlouchat do textů. Když se ho novináři ptali, zda si myslí, že si fanoušci najdou čas si celé album v klidu poslechnout odvětil, že když si najdou 3 hodiny na sledování filmu, najdou si snad čas i poslech jeho písní, jeho příběhu.

A tom to přesně celé je. Album vypráví příběh. Je to výpověď umělce o době, o stylu hudby, o jeho pocitech. Někdo si dal práci natočit a poskládat v přesném sledu 10-12 písní, které dost často vypráví příběh. Stačí se podívat například na nejznámější konceptuální alba v historii populární hudby. Těžko říct, kolik takto skvělých písní by vzniklo, kdyby umělci vydávali pouze singly.


Možná je fenomén nákupu pouze písní namísto celých alb způsobený cenou alb. V mládí jsem si kupovala CD  za cenu kolem 500 Kč! Z dnešního pohledu šílené.  Nyní si kupuji online celé alba za cenu kolem 200 Kč za celé album, gramofonové desky již od 20 Kč, lepší od 150 Kč v antikvariátech. Nová gramofonová deska ovšem stále stojí i někdy kolem 1 000 Kč! To opravdu není levná záležitost a člověk si hodně rozmyslí, co mu stojí za to si koupit! Namísto toho jednu píseň si koupíte v aplikaci Goole Play již od 10 kč.

Touto úvahou jsem rozhodně nechtěla říct, že poslouchat pouze jednotlivé singly je něco špatného. Každému vyhovuje poslouchat hudbu jinak, po svém. Někdo si pustí hudbu v počítači, která hraje nepřetržitě třeba celý den a skáče z interpreta na jiného interpreta. Někdo zase preferuje poslech celých alb. Žádná z těchto variant není špatná.

Byla by ale obrovská škoda, aby umělci přestávali vydávat celá alba a začali se prodávat převážně singly.

Pokud vás tato problematika zaujala, podívejte se na facebook na iniciativu  "Save the Album" pod tímto odkazem.



Velmi zajímavý článek  napsal Mick Brown pro noviny The Telegraph - "Is it all over for the album?".

Jaký na to máte názor vy? Posloucháte celá alba, nebo jen jednotlivé písně?



Žádné komentáře:

Okomentovat