pátek 5. září 2014

Rock 'n' roll a jeho počátky

Víte jaký byl první velký Rock´n´roll hit?
Pokud se na věc podíváme z pohledu prodejnosti desek a hvězdných výšin amerických hitparád, je to hit Rock around the Clock.





Bill Halley and his Comets nahráli tuto píseň v roce v roce 1954. Rock around the Clock se držela na prvních příčkách americké hitparády po dobu 19 týdnů.

V té době nebylo rozhodně zvykem, aby si písně psal sám interpret. Americká hudební scéna byla rozdělena na 3 hlavní proudy (stejně jako hitparády) - Country&Western, Mainstream pop a Rhytm & Blues. Pokud některá píseň byla úspěšná v jedná z výše jmenovaných hitparád, udělala se "cover verze" vhodná, pro jiný typ hudebních posluchačů. To platilo především o písních z kategorie Rhytm & Blues, které zpívali černí interpreti jazykem a vyjadřováním, které se nelíbilo fanouškům mainstream popu. Nemůžeme zapomínat na to, že se bavíme o 50. letech.  Zpěvákovi Billu Halleymu se ovšem podařilo nemožné - pronikl do všech hitparád najednou a dosáhl mezinárodního úspěchu.

Hit je považován za první opravdovou Rock´n´rollovou píseň s mezinárodním úspěchem. Haley byl  "prvním bílým interpretem, jehož hudba se vyznačovala rytmickou kvalitou, která se zjevně odlišovala od jiných cover version populární hudby".

Za zmínku určitě stojí i to, že verze této písně, jak jí známe dnes, nebyla první verzí této písně. První verze byla od skupiny Sunny Dae & The Knights. Nahrána byla o pár měsíců dříve, než slavnější verze. A proč propadla? Poslechněte si sami....


Žádné komentáře:

Okomentovat