pondělí 1. prosince 2014

Hvězdy za železnou oponou

Česká televize  tento podzim hudební fanoušky rozhodně nešetří :-) ČT Art nabídla v posledních měsících skvělý program, který obsahoval například záznam koncertu The Rolling Stones (o kterém jsem psala tady).  Pro mě byl ovšem vrcholem celé podzimní sezóny dokument  s názvem "Hvězdy za železnou oponou". Jeho premiéru jste mohli vidět 25.listopadu 2014.



Dokument pojednává o koncertech zahraničních hvězd, které u nás zahrály v průběhu totalitního režimu od roku 1965. Celý snímek je zakončen vyprávěním o koncertu The Rolling Stones v roce 1990 v Praze na Strahově, který byl symbolem svobody.

Je až neuvěřitelné v jakém strachu a atmosféře probíhaly tehdy koncerty zahraničních hvězd. Pro hudebního  fanouška byl příjezd každé zahraniční hvězdy splněním velkého snu, ale na koncertě, pokud se na něj dostal, se rozhodně odvázat nemohl. Pro hudebníky byl koncert v Československu mnohdy prvním setkáním s komunistickým režimem a stopu to na nich zanechalo tak velkou, že na to dosud vzpomínají, byť je to třeba už i 50 let.

Ve světle oslav 17. listopadu bylo na ČT uvedeno několik dokumentů, ale tento ve mě zanechal největší stopu. Možná je to tím, že jsem hudební fanynka, možná je to tím, že dokument byl podán tak autenticky, že si atmosféru tehdejšího režimu dokáži více představit. Nejsilnějším momentem celého dokumentu pro mě bylo vystoupení The Moody Blues na Karlově mostě, kdy pak za doprovodu písně The Nights in White Satin byly v dokumentu promítány záběry ze srpna 1968.

Buďme rádi za to, že žijeme v demokratickém režimu. Když to převedu na svět hudby, můžeme si pouštět jakou hudbu chceme, kdy chceme a do České republiky může přijet téměř jakákoliv zahraniční hvězda. A našim jediným problémem bude, kde a za kolik seženeme lístky na koncert.

Je skvělé, že Česká televize vysílá dokumenty jako je tento. Shlédnout ho můžete ve videoarchivu pod tímto odkazem:   Hvězdy za železnou oponou - ČT archiv

O samotném dokumentu jsem více napsala pro blog Iluze mínění. Článek naleznete zde: http://iluzemineni.blogspot.cz/2014/11/hvezdy-za-zeleznou-oponou.html

Mimochodem, pokud jste dokument viděli v premiéře právě 25.11.2014, možná jste předtím stačili shlédnout úžasný koncert Artic Monkeys. Opět plusové body pro ČT Art.

Zdroj obrázků: 1

Žádné komentáře:

Okomentovat